Fredag d. 10. april 2020, kl. 10:30

Langfredag

DDS 192. Hil dig, Frelser og Forsoner

Menigheden elsker den, konfirmanderne elsker den, brudepar elsker den også, jeg elsker den – alle elsker den – Grundtvigs gendigtning af denne middelalderlige hymne er et mesterværk, stærkt understøttet af C. Chr. Hoffmans underskønne romantiske melodi – i et toneleje, hvor de fleste kan være med. Ligesom med den forrige nadversalme er udgangspunktet en oprindelig latinsk tekst, som Grundtvig efterhånden frigør sig fra, inspireret af sin samtid.

Allerede med ordene ”Verden dig med torne kroner” aktualiserer Grundtvig den oprindelige begivenhed ved at polemisere mod den florerende rationalisme i den danske kirke i begyndelsen af 1800-tallet med afstandtagen til de sanselige og følelsesmæssige elementer i kristendommen. I de følgende vers beskriver Grundtvig den guddommelige kærlighed, der er stærkere end døden og vil holde os mennesker (støvet) i live, og derfor indtog korset på vores vegne. Nu handler det om, at denne kærlighedsgerning kan sprænge hjertets hårdhed og kulde og tvætte hjertet rent gennem tro og tillid til det Gudgivne liv (der får hjertet til at banke), troen og håbet på vi ikke skal smage døden i al evighed, men gå til Paradis, hvilket skyldes den guddommelige nåde, der kom stærkest til udtryk i døden for vor skyld – korsets gåde.   

Normalt er påsken en travl tid for Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens.

 Corona-pandemien har villet det anderledes i år, og der bliver ingen gudstjenester i påsken. Syngedrengene synes dog ikke, at man skal være afskåret fra lyden af korets drenge- og herrestemmer i påsken. 

Derfor har vi lagt 2 fællessalmer på Youtube. 

Vi opfordrer alle til at synge med for åbne vinduer eller på terrassen hhv. Langfredag og Påskedag. Langfredag 10. april kl. 10.00: ”Hil dig, frelser og forsoner ” (DDS 192) https://www.youtube.com/watch?v=c2sGQgQEbYY Medvirkende
Birgitte Lerche
Sted
Vor Frue Kirke, Damgade 17, 5610 Assens, Danmark